O zi la piscină se poate dovedi periculoasă pentru urechi

Apariția durerilor otice după o zi la piscină se întâlnește destul de frecvent. Temperaturile ridicate de afară ne îndeamnă la bălăceală. Atenție, însă! Există persoane cu sensibilitate mai crescută cărora apa pătrunsă în aparatul auricular poate provoca infecții și dureri îngrozitoare.

„Boala înotătorilor” sau otita externă, cum este denumită de specialiști, reprezintă inflamarea conductului auricular extern care devine sensibil. Această afecțiune este o cauză frecventă a durerilor în zona auriculară. Infecția poate fi declanșată de surse bacteriene și micotice (ciuperci) care se găsesc în apa din bazin. Astfel, persoanele sensibile și copiii pot contacta mai ușor această infecție după numai o zi petrecută la piscină.

Boala se manifestă printr-o senzație de disconfort sau durere la nivelul urechii, care poate fi spontană sau provocată de atingere. În unele cazuri, infecția poate să scadă auzul și să provoace o scurgere purulentă gălbuie. Aceste simptome pot să împiedice persoanele să-și desfășoare activitatea de zi cu zi, durerea fiind foarte intensă.

Tratamentele ce calmează durerea combinate cu picăturile locale dezinfectante, fac parte din protocolul de tratament a otitei externe. În unele situații, medicul ORL-ist va decurge la aspirarea secrețiilor otice. Dacă inflamația este severă și nu cedează la aplicarea tratamentului local, se recurge la tratament antibiotic oral. În mod normal, afecțiunea se vindecă în câteva zile.

Măsuri de prevenire a otitei externe:

– trebuie să evităm folosirea bețișoarelor de urechi, sau a altor „instrumente” de curățat canalul auricular, întrucât acestea provoacă răniri sau iritații la nivel local sau pot împinge cerumenul în profunzime, favorizând formarea dopurilor și apariția inflamațiilor și infecțiilor;

– când suntem la piscină trebuie să purtăm cască pentru înot sau dopuri de urechi, prevenind astfel pătrunderea apei în canalul auricular;

– dacă a pătruns apa în urechi, trebuie să o scoatem prin înclinarea capului în lateral;

– se recomandă folosirea căștilor externe viagra warning label când ascultăm muzică; cele care se inserează în ureche pot leza canalul auditiv;

– dacă se semnalează otita externă la una dintre urechi, trebuie să acordăm atenție sporită măsurilor de igienă pentru a preveni infectarea urechii contralaterale. Nu încurcați dopurile între ele sau căștile între ele.


Articol scris de Dr. Mureșan Camelia, Medic Specialist ORL.
Leave a reply