Atenție la cremele fotoprotectoare!

Alături de efectele benefice pe care le oferă, radiațiile solare pot fi dăunătoare pentru organism. Expunerea îndelungată și fără protecție induce modificări tegumentare ireversibile.

Radiațiile solare aduc, pe langă efecte benefice ( sinteza vitaminei D, creșterea rezistenței organismului, efect bactericid) și fenomene nedorite: expunerea solară îndelungată și fără protecție induce modificări tegumentare ireversibile, care devin vizibile mai ales la vârsta maturității. Astfel, cresc riscul de apariție a cancerului cutanat, îmbătrânesc prematur pielea, induc cataracta, agravează unele boli dermatologice preexistente sau pot induce fotosensibilizare în combinație cu unele antibiotice. Fotoprotecția variază în funcție de fototipul (gradul de pigmentare al pielii) individului, anotimp, loc de muncă ( muncă în exterior, birouri cu multe geamuri, șoferi), zona expusă la soare ( zonele expuse ocazional mai sensibile decât cele care sunt in permanent contact cu mediul), existența altor leziuni tegumentare (alunițe,melasmă, rozacee, lupus, etc).

Cei care aleg să se bronzeze, trebuie să știe că:

1. Cremele de fotoprotecție reprezintă doar o componentă a programului de protecție împotriva soarelui;

2. Fotoprotecția nu se indică doar cand mergem la plajă. Orice activitate în aer liber trebuie să respecte regulile de expunere la soare, inclusiv cei care petrec mult timp la volan ( razele UV penetrează sticla);

3. Nici o cremă de fotoprotecție nu asigură protecție totală față de radiațiile ultraviolete. Pe ambalajul acestora este înscris un SPF ( sun protection factor), care poate varia până la 50, acesta fiind o masură a gradulul de protecție oferit. Atenție însă, protecția este oferită doar față de radiațiile ultraviolete de tip B (cele care produc arsura solară – înroșirea), protecția față de UVA ( cele care produc îmbătrânirea cutanată, efect mutagen) nefiind asigurată. Nici chiar cremele cu spectru larg UVA/UVB nu asigură decât parțial protecție. Cele mai bune filtre anti UVA sunt: zinc-oxidul, avobenzona, ecamsule, dioxidul de titan.

4. Crema se aplică în funcție de fototipul individual. Astfel, o piele deschisă la culoare necesită inițial o cremă cu SPF 25-30, ulterior putându-se aplica o cremă cu SPF 15, pe când unui ten închis îi poate fi suficient un SPF 15. Atenție la suprafețele reflectorizante (apa, zapada);

5. Aplicarea se face cu 30 minute înainte de expunere, ulterior necesitând reaplicare. Până nu demult se indica o reaplicare din 2 în 2 ore, ultimele studii indicând că o nouă aplicare după 30 minute asigură protecția optimă. De asemenea este necesară reaplicare dupa contactul cu apa, transpirație excesivă, ștergere.

6. Crema se aplică în strat generos pentru a fi eficientă. Atenție la zonele la care dăm mai puțină importanță: urechi, gât, scalp fără par (chelia);

7. Copiii necesită factor de protecție mai ridicat. S-a dovedit că arsurile solare în copilărie sunt unul din principalii factori de risc în apariția melanomului, cel mai agresiv tip de cancer de piele. O minimă înroșire a pielii este suficientă pentru a nu-l mai expune la soare 12 ore;

8.Tegumentul cu alunițe multiple sau alte patologii pe care soarele le agravează se va proteja cu SPF 50, însă cea mai bună protecție o oferă lipsa de expunere la soare.

9. Se va evita pe cât posibil, expunerea solară în intervalul 10 – 17.

10.O pălărie cu boruri largi și ochelari cu lentile anti UV pot asigura o protecție de aproape 100% la nivelul feței și ochilor.

În concluzie, fotoprotecția ar trebui sa devină rutină la fel ca și igiena zilnică, nu numai datorită profilaxiei unor boli dermatologice grave, dar fiind și o excelentă măsură antirid pe termen lung.

Articol scris de Dr. Perța Alina, Medic Specialist Dermatologie.
Leave a reply