Radiațiile Ultraviolete sunt periculoase pentru ochi

Odată cu sosirea verii, lumina solară și-a mărit intensitatea, eliberând în atmosferă o cantitate mai mare de radiații ultraviolete. Faptul că aceste radiații au efecte nocive asupra sistemului ocular, este dovedit științific. Radiațiile ultraviolete afectează în primul rând retina, iar apoi o zonă foarte sensibilă a ochiului – macula. Ele produc modificări funcționale și morfologice asupra sistemului ocular, ducând cel mai adesea la pierderea irecuperabilă a vederii. Astfel, o expunere prelungită a ochilor la radiațiile UV determină accentuarea modificărilor ireversibile și apariția cataractei.

Principala măsură de prevenire a acestor fenomene nedorite este reducerea cantității de lumină ce pătrunde în ochi. Astfel, se recomandă protejarea ochilor cu ochelari de soare, sau ochelari cu lentile speciale (cu filtru UV). Purtarea pălăriilor de soare sau a șepcilor cu cozoroc este de asemenea recomandată, întrucât și acestea diminuează cantitatea de lumină nocivă. Consumul fructelor și al legumelor în această perioadă, ajută și el la combaterea efectelor expunerii la radiațiile ultraviolete. Afinele sunt cele mai recomandate în acest sens.

În plus, dacă nu suportăm ochelarii de soare, o gamă largă de produse farmaceutice retinoprotectoare ne pot ajuta ochiul să facă față fluxului de lumină abundentă.

Articol scris de Dr. Donica Margareta, Medic Specialist Oftalmologie.
Leave a reply