Poluarea aerului cauzează greutate scăzută la naștere
Un amplu studiu care s-a întins pe patru continente a concluzionat că mamele expuse la poluarea aerului cu particule microscopice din fum de la autovehicule, sisteme de incălzire sau centrale termo-electrice pot da naștere la dismaturi (copii care la naștere au o greutate sub 2.500g). Copiii care au greutate mica la nastere sunt expusi la boli grave sau chiar deces subit iar cei care supraviețuiesc au, în timp, un risc crescut de a dezvolta boli cronice precum diabetul sau boli cardiace sau boli asociate. Acest studiu este cel mai mare de acest tip, examinând peste trei milioane de nașteri din 9 țări din America de Nord, America de Sud, Europa, Asia și Australia, iar cele mai multe date au fost colectate de la mijlocul anilor ’90 pană după anul 2000.
Analiza acestor date arata că o concentrație mai mare de particule microscopice în aer generează o scădere a greutății copiilor la momentul nașterii. Poluarea aerului se măsoară în micrograme pe metru cub de aer (µg/m3), particulele fiind microscopice (de ordinul micronilor – un milion dintr-un metru).
În Uniunea Europeană, limita maximă admisă este de 25 µg/m3, mult mai mare decât in Statele Unite ale Americii, unde limita este de 12 µg/m3. Studiul continuă cu urmărirea copiilor cu greutate normală la naștere dar ale caror mame au fost expuse la poluarea cu particule aeriene pentru a se evidenția dacă sănătatea acestora este afectată la maturitate datorită acestei poluari congenitale.
Leave a reply
Leave a reply