Revascor, un tratament ce include celule stem prelevate de la tineri sănătoși, este injectat intravenos in primele 12 ore de la momentul infarctului miocardic acut, pe lângă procedurile obișnuite.
Experimentele anterioare pe oi au aratat că această metodă poate îmbunătăți circulația sangvină coronariană și limitează necroza tisulară.
Celulele stem pot reduce astfel riscul apariției insuficienței cardiace. Insuficiența cardiacă apare atunci când inima nu iși mai poate realiza funcția de pompă, adica nu mai poate trimite în mod eficient sânge în tot restul organismului.
Experimentul va fi condus pe 225 de pacienți din Marea Britanie și din alte țări europene, iar scopul este de a stabili dacă tratamentul este sau nu eficient pe subiecții umani.
Profesorul Eric Duckers, de la Erasmus University Hospital din Olanda, declara:”Suntem încântați să punem bazele unui tratament nou și minim invaziv care poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pacienților ce au suferit un infarct miocardic acut.”
Profesorul Jeremy Pearson, Associate Medical Director la British Heart Foundation, afirmă: ”Acest experiment reprezintă un pas înainte în încercarea de a ameliora starea pacienților cardiaci. Totuși, rămâne de văzut dacă terapia cu celule stem va fi una de succes.”
Studii asemănătoare au avut rezultate promițătoare în Statele Unite, potrivit dr. Joshua Hare, de la Școala Medicală a Universității Miami din Florida. Cercetătorul și echipa sa au injectat intravenos 53 de pacienti în primele 10 zile de la momentul producerii infarctului. Au fost folosite diferite doze de celule stem iar la 6 luni de la terapie, inima și plămânii pacienților funcționau mai bine, având mai puține aritmii cardiace.