Potențialul terapeutic al insulinei în Alzheimer
Cercetările recente au arătat că celulele mononucleate din sângele periferic exprimă precursori de amiloid și încă trei proteine implicate în patogenia bolii Alzheimer, iar expresia lor este suprimată de doze mici de insulină intravenoasă.
Studiile arată că insulina are potential terapeutic în Alzheimer. Ipoteza este sustinută de Dr. Paresh Dandona, de la Secția de Endocrinologie, diabet și boli metabolice de la State University din New York.
Cercetările au fost publicate în Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.
Dr. Dandona explică faptul că literatura de specialitate a evidențiato relație epidemiologică clară între obezitate și diabetul zaharat de tip II și Alzheimer
; s-a observat o rată dublă de apariție a bolii Alzheimer la pacienții in evidență cu aceste afecțiuni metabolice decât la pacienții fără istoric de diabet zaharat sau obezitate.
Autopsiile efectuate recent la pacienții cu Alzheimer arată lipsa insulinei și a receptorilor pentru insulină la nivel cerebral. Mai mult, adăugarea de β-amiloid culturilor de neuroni induce stres oxidativ și inflamație, efecte pe care insulina le neutralizează.
Studiul celulelor mononucleare din sângele periferic a arătat că acestea exprimă precursori de amiloid(APP) și alte trei proteine, presenilin-1 (PS1), presenilin-2 (PS2) si glicogen-sintetin-kinaza-3β (GSK-3β).
Se urmărește folosirea insulinei în tratamentul bolii lui Alzheimer, dar într-o manieră în așa fel încât să fie eliberată direct la nivel cerebral, pentru a evita efectul hipoglicemic.
S-a observat că prin administrarea intranazală a insulinei, aceasta ajunge la nivel cerebral pe traiectul nervului olfactiv și nu trece în circulația sistemică; s-a evidențiat îmbunătațirea funcției cognitive în administrare intranazală de două ori pe zi.
Leave a reply
Leave a reply