Consumul exagerat de alcool la vârsta adultă ar putea accelera declinul mental la bărbați

Cercetare condusă de o Universitate londoneză sugerează că bărbații care consumă excesiv alcool la vârsta adultă au un ritm mai rapid de declin mental, comparativ cu bărbații care consumă cantități reduse sau moderate de alcool.

Ce înseamnă consum exagerat de alcool?

Cercetătorii au definit consumul exagerat de alcool consumarea de 36 g de alcool sau mai mult pe zi. Aceasta este cantitatea de alcool conținută de în 100 ml de băuturi spirtoase, sau în jurul a două halbe de bere de 500 ml sau doua de 175 ml pahare de vin, în funcție de tărie.

Autorul principal Dr. Séverine Sabia, de la Departamentul de Epidemiologie și Sănătate Publică de la Universitatea College, declară:

„O mare parte din rezultatele cercetării consumului de alcool în legătură cu memoria și funcția cognitivă au fost colectate de la populația adultă. Studiul nostru s-a concentrat pe participanți de vârstă mijlocie și sugerează că consumul exagerat de alcool este asociat cu un declin mai rapid în toate zonele de funcția cognitivă la bărbați.”

10 ani de studiu a deprinderilor de consum de alcool

Bărbați de vârstă mijlocie care beau mai mult de 36 g de alcool pe zi au arătat declin de memorie mult mai avansat decât omologii lor care beau mai puțin.

Publicat recent on-line în Jurnalul de Neurologie, studiul centralizat datele de la peste 5.000 de bărbați și 2.000 de femei funcționari publici din Marea Britanie. Participanții au fost cu vârste cuprinse între 44 și 69, atunci când s-au alăturat de studiu între 1997 și 1999.

Obiceiurile lor de consum, de memorie și funcții cognitive au fost evaluate la începutul studiului și apoi de două ori în decursul celor 10 ani de evaluare.

Testele funcției cognitive au măsurat anumite abilități de gândire, cum ar fi raționamentul, atenția și rezolvarea problemelor.

Rezultatele au arătat că nu au existat diferențe de memorie și funcția cognitivă în declin la bărbații care consumă alcool în cantități mici sau moderate (sub 20 g de alcool pe zi).

Dar bărbații care au exagerat cu consumul de alcool (36 g sau mai mult de alcool pe zi), au experimentat declinuri ale memoriei și funcției cognitive, care s-au manifestat cu 1,5 și 6 ani mai devreme decât consumatorii moderați.

Studiul nu a găsit aceleași rezultate pentru femei, aceasta poate fi și datorită faptului că în cadrul studiului nu au luat parte un număr relevant de femei care consumă alcool în cantități exagerate.

Declinul memoriei „poate fi un precursor al demenței”

Dr. Simon Ridley, director de cercetare și șeful UK charity Alzheimer Research, spune:

„Studiile observaționale, cum este aceasta, pot fi importante pentru identificarea factorilor de risc care pot influența declinul memoriei sau bolile asociate, dar este dificil de identificat cauza și efectul, cu acest tip de cercetare.”

El explică faptul că în timp ce oamenii din studiu nu au avut demență, declinul memoriei poate fi un precursor al bolii, și avem nevoie să știm mai multe despre factorii de risc pentru acest declin astfel încât să putem preveni.

El subliniază importanța de a continua investiția în cercetare, astfel încât sa putem afla cum să menținem creierul nostru sănătos pe măsură ce îmbătrânim și pentru a preveni bolile care cauzează demența, adăugând:

„Între timp, cele mai bune indicii sugerează că pe lângă evitarea consumului de alcool în exces putem reduce riscul dementei alimentându-ne sănătoasă, cu o dietă echilibrată, prin monitorizarea tensiunii arteriale și a greutății, dar și făcând mișcare în mod regulat.”

Într-un alt studiu publicat recent, cercetătorii din Canada au descoperit că alcoolul poate afecta acuitatea vizuala cu până la 30%.

Policlinica Sfânta Maria din Baia Mare vă sfătuiește să evitați excesele alcoolice, să aveți o igienă alimentară echilibrată și să faceți mișcare regulat.

Leave a reply