Dietele bogate în proteine ​​pot crește riscul de boli ale rinichilor

Dietele bogate în proteine, cum ar fi dieta Dukan, sunt în prezent o alternativă populară la formele tradiționale de diete care presupun însumarea numărului de calorii. Dar oamenii de stiinţă de la Universitatea din Granada, în Spania au demonstrat prin teste de la şobolani ca o dieta bogată în proteine creşte riscul de pietre la rinichi şi alte boli renale.

Dieta bogată în proteine a Dr. Pierre Dukan a câştigat în popularitate în ultimii ani după ce Ducesa de Cambridge a slăbit atât de mult încât a reuşit să încapă în rochia de mireasă, iar Jennifer Lopez a reuşit să îşi recapete formele posteriorului.

În ţara natală a doctorului Dukan, Franţa, se presupune că circa 2 milioane de oameni urmează această dietă.

Dar dieta a stârnit controverse. The British Dietary Association, în rapoartele sale anuale, a pus pe primul loc această dieta ca fiind de evitat în anii 2010, 2011 şi 2012.

Aceştia au subliniat ca însăşi Dr. Pierre Dukan, care şi-a pierdut dreptul de liberă practică ca şi medic de familei în Franţa în anul 2013, a atenţionat asupra problemelor de sănătate asociate dietei printre care: lipsa energiei, constipaţia, deficite de vitamine şi minerale, dar şi respiraţia urât misositoare.

În anul 2012 a un studiu a evidenţiat că 4 din 5 din adepţii ai dietei Dukan au redobândit greutatea avută înainte de dietă în 36 de luni. Aceste fluctuaţii ale greutăţii corporale pot expune persoanele la riscuri crescute de hipertensiune arterială, diabet şi boli ale inimii

Ce au descoperit noile studii?

Într-n nou studiu, oamenii de ştiinţă au hrănit 10 şobolani cu alimente care conţineau peste 45% proteine, în acelaşi timp un grup de control format tot din 10 şobolani a fost hrănit cu cu alimente cu conţinut normal de proteine. Şobolanii au urmat o dietă de 12 săptămâni – echivalentul a 9 ani la om.

În decursul a 12 săptămâni, şobolanii hrăniţi cu proteine au slabit 10% din greutatea corporală, insă greutatea rinichilor şobolanilor a crescut cu 22%, capilaritatea vaselor care au rolul de a filtra sângele din rinichi a crescut cu 13% şi colagenul din jurul capilarelor cu 32%. Nivelurile de citrat din urina șobolanilor a fost cu 88% mai mici și pH-ul lor urinar a fost de 15% mai acid.

O cantitate mică de citrat în urină și rinichii inflamaţi sunt factori de risc pentru formarea de pietre la rinichi. PH-ul urinar acid este, de asemenea, un simptom al insuficienței renale și acidoza tubulara renală, printre alte manifestări.

Ce înseamnă aceasta pentru oameni?

Dr. Virginia A. Aparicio, unul dintre oamenii de ştiinţă care au efectuat studiul, a declarat “când asemenea experimente se efectuează pe şobolani, în ciuda asemănărilor fiziologice şi metabolice, toate rezultatele trebuie interpretate cu anumită rezervă.”

“Studiile pe subiecți umani au evidenţiat rezultate similare în ceea ce priveşte plasma şi urina la fel ca şi la studiul pe şobolani. Oricum, este important sa nu alarmăm populaţia. Noi doar am arătat un profil renal nefavorabil, care pe termen lung poate conduce la complicaţii renale la anumiţi indivizi cu predispoziţie la boli renale.”

Fructele şi legumele mâncate în cantităţi mari reduc riscul de formare de calculi renali,” ne sfătuieşte Dr. Aparicio. “Probabil datorită nivelului mare de potasiu şi magneziu, care compensează nivelul mare de acid prezent la dieta bogată în vitamine

.”

Aparicio mai recomanda ca oricine urmează o dietă bogată în proteine să aibă o activitate fizică intensă şi regulată, ceea ce va reduce efectul “rebound” (recul) de a redobândi greutatea pierdută după finalizarea dietei.