Obezitatea femeii şi rata mică de născuți vii

O analiza pe aproape 10.000 de cicluri primare de tratamente pentru donarea de ovule, la una dintre cele mai mari centre de FIV din Europa arată că obezitatea feminina reduce receptivitatea uterului la implantarea embrionului și compromite rezultatul reproducerii. Investigatorii raportează că excesul de greutate la femei „afectează reproducerea umană” și că „reducerea receptivității uterin este unul dintre mecanismele implicate.” Ca urmare, acestia recomanda scaderea in greutate inainte de a ramane insarcinata în orice tip de concepție, inclusiv donarea ovulului.

Studiul este prezentat astazi, la reuniunea anuala a ESHRE de către medicul ginecolog spaniol Dr. Jose Bellver de la Instituto Valenciano de Infertilidad (IVI) în Valencia, Spania.

Efectul excesului de greutate corporala asupra fertilității feminine a fost studiat pe scara larga, in cele mai multe studii s-a constatare un efect negativ asupra rezultatului. Prezența sindromului ovarului polichistic, de exemplu, cele mai frecvente tulburări de reproducere hormonal, este reglementată în parte de greutate corporală.

Studiul a fost o revizuire de 9587 tratamente, donarea de ovule efectuate la trei clinici IVI în Spania între 2000 și 2011. Toate donatoarele de ovule au fost de greutate normala, astfel încât greutatea lor corporală nu a putut confunda rezultatele. Destinatarele ovulelor, au fost de diferite greutăți corporale, și împărțite în patru grupe: slaba cu IMC sub 20 kg/m2 (1458 paciente, 15,2%), normale cu IMC 20-24.9 kg/m2 (5706 paciente, 59,5%), supraponderale cu IMC 25-29,9 kg/m2 (1770 paciente, 18,5%), și obeze cu IMC> = 30 kg/m2 (653 paciente, 6,8%).

În cazul în care rezultatul tratamentului a fost verificate încrucișat rezultatele au aratat ca ratele de implantarea a embrionului, sarcina, sarcina gemelara si natalitatea indirect au fost toate reduse semnificativ in timp ce IMC (indice de masa corporala) a crescut.

Rata natalitatii în cele patru grupe, a fost: de 38,6% în cazul subponderalilor; de 37,9% în cazul persoanelor cu greutate normal; de34,9% în cazul persoanelor cu exces de greutate și de 27,7% în cazul obezilor. Similar, rata de implantarea a embrionului în uter a fost de 40,4% în cazul subponderalilor, de 39,9% în cazul persoanelor cu greutate normală, de 38,5% în cazul persoanelor cu exces de greutate, și de 30,9% în cazul obezilor. Aceste tendințe, traduse la un risc semnificativ statistic reprezinta pentru un pacient obez o sansa de reusita a procreeri si nasterii de 27% mai scazut decat in cazul persoanelor cu greutate normala (risc relativ 0,73).

Cercetatorii recunosc că există posibili factori de confuzie in studiu (în special că informațiile de sănătate maternă a fost incompletă în al doilea și al treilea trimestru de sarcină), dar designul acestui studiu de mare amploare într-o serie de tratamente de donarea de ovule a exclus orice posibilitate ca greutatea donatoarelor de ovule ar putea afecta rezultatele la primitor. Nivelul inferior de implantare cu cresterea de IMC sugereaza un efect clar al destinatarului IMC.

Pe baza rezultatelor noastre, sansa de a avea un copil prin implantare de ovule este redus cu aproximativ o treime la femei obeze,” a declarat Dr. Bellver. „Mai exact, am constatat că beneficiarii obezi de ovule de la donatori cu greutate normala au avut o rata de 23% mai mica a succesului implantarii , decat destinatari cu greutate normal…” El a explicat că obezitatea „afectează probabil diferitele componente ale sistemului de reproducere independent.” De exemplu, unele căi patofiziologice comune, precum hiperandrogenismul sau rezistența la insulină, pot fi implicate. În ovare, menstruatia neregulata și infertilitatea au fost descrise la femeile cu exces in greutate. „Cu toate acestea chiar și în cazul femeilor obeze ovulatoare ratele de concepție sunt reduse, arata ca ovulatia nu este singurul mecanism care sta la baza acestui rezultat slab. Ovocitului și calitatea embrionilor, par să fie afectate, cu toate că nu se cunoaște exact cât

” a subliniat Dr. Bellver.

Controlul excesului de greutate, mai ales prin stil de viata, ar trebui să fie obligatorii nu numai pentru îmbunătățirea reproductivitatii și a rezultatelor obstetrice, dar si pentru reducerea costurilor derivate, incepand de la consumul de droguri mai mare in FIV, tratamente, complicatii materne și neonatale, si metabolice și non -boli metabolice la descendenti.

Leave a reply