Colesterolul LDL – tratament şi implicaţii

Studiile arată că, colesterolul LDL (lipoproteine cu densitate joasă), estimat de către panoul de lipide de bază, are o acurateţe de 60% în cazul pacienţilor cu risc care au trigliceridele peste 200, în comparatie cu panoul lipidic VAP (Vertical Auto Profile).

Panoul lipidic bazal, se bazează pe un procent de 85% din colesterolul unui adult testat anual, acesta ar putea pune milioane de oameni în pericol din cauza erorii de estimare a nivelului de cholesterol LDL. Astă afirmaţie urmare a unui studiu publicat în Journal of the American College of Cardiology, compară acurateţea calculării valorii nivelului de colesterol LDL prin metoda tradiţională de bază (conform tabelului lipidic cu testul standard de colesterol) şi prin metoda directă de masurare a colesterolului LDL în panoul lipidic VAP de la laboratorul de diagnoza Atherotech.

Cercetarea a vizat 1,3 milioane de adulţi din SUA şi reprezintă cel mai mare studiu de acest gen până în prezent şi ar putea avea un impact semnificativ în îngrijirea pacientului şi în elaborarea ghidurilor de practică clinică din anii următori.

Cercetătorul Steven R. Jones, medic la Centrul pentru prevenirea bolilor cardiace Johns Hopkins Ciccarone, spune că LDL cholesterol este calculat din anii 1970 prin ecuaţia Friedewald, calcul facut pentru riscului de apariţie a bolilor cardiace.

Însă, comparația riguroasă cu privire la măsurarea directă a colesterolului LDL a primit puțină atenție, în special la valori sub 70 mg/dl, care sunt adesea valori ţintă la pacienţii cu risc ridicat, aici incluzându-i pe pacienţii cu diabet sau pe cei cu boli coronariene.

Este pentru prima data când comparăm colesterolul LDL prin ecuaţia Friedewald la metoda densităţii gradientului ultracentrifugal, care măsoara direct colesterolul LDL, obiectivul principal al tratamentului în testarea colesterolului pentru evaluarea riscului bolilor cardiace. Ce este important în aceasta cercetare este că Friedewald şi Colesterolul LDL direct sunt foarte diferite, cu Friedewald LDL este în general mai mic decât LDL calculat direct, iar pentru noi acurateţea rezultatelor este crucială în special pentru pacienţii cu nivel de colesterol LDL mărit în intervalul – ţintă cu risc ridicat al pacienţilor cu trigliceride crescute” spune Steven R. Jones

Din 2009 până în 2011, cercetătorii au examinat profilurile lipidice consecutive în cazul a 1310440 de pacienţi din VLDL (Very Large Database of Lipids) set de date în care sa folosit metoda densitatii gradientului ultracentrifugal al colesterolului de VAP. Rezultatele au evidentiat un risc de 23% în cazul determinării pe baza panoului lipidic bazal şi un risc de 59% în cazul determinarii prin metoda Friedewald de calcul al colesterolului LDL, calculele facându-se la aceeasi pacienti cu un nivel de cholesterol sub 70 md/dl şi trigliceride peste 150. Aceasta diferenţă de procent reprezenta numarul de pacienti care ar trebuii sa faca parte din categoria pacientilor cu risc mărit.

Titlul lucrarii „Estimarea Friedewald versus Masurarea directă a colesterolului LDL, tratament şi implicaţii” este produsul colaborarii academic dintre cercetatorii de la Johns Hopkins University şi Laboratorul de Diagnoza Atherotech.

Panoul lipidic VAP poate fi folosit pentru pacienţii cu risc mărit cât şi pentru pacienţii cu numar de trigliceride ridicat la costuri comparabile cu cele pentru determinarea panoului lipidic de bază. Acuratetea panoului lipidic VAP permite identificarea bolilor cardiovasculare cu risc prin masurarea directa a LDL cât şi a altor parametrii, ceea ce duce la tratemente personlizate şi imbunataţeşte rezultatele sanatatii cardiace viitoare.

Atherotech oferă o gamă completă de mai mult de 60 de teste de diagnosticare de specialitate, inclusiv panou patentat lipidic VAP pentru a ajuta medicii de specialitate să stabilească schema de tratament cu eficacitate maxima pentru pacient de la o singură sursă de analiză.

Leave a reply