Riscul de cancer și impactul carbohidraților procesați excesiv

Cercetarea a fost prezentată în San Diego la întâlnirea ,, American Society for Nutrition Scientific Sessions and Annual Meeting during Experimental Biology 2016”. Aceasta a fost realizată pe un eșantion de 3100 voluntari, datele fiind analizate de autorul principal al studiului Nour Makarem, doctorand la New York University. Din studiile efectuate a rezultat că un consum exagerat de băuturi dulci și alimente foarte procesate pot dubla sau tripla șansele ca bărbații să dezvolte cancer de prostată (acesta este cel mai răspândit în rândul bărbaților), în timp ce consumul de fructe și legume poate reduce riscul apariției cancerului la sân la femei (cel mai răspândit tip de cancer la femei) cu pana la două treimi. Participanții la acest studiu au completat un chestionar cu informații despre dieta lor, indicele glicemic IG si LG . IG reprezintă cantitatea de zaharuri absorbită de organism raportată la valoarea glicemică a glucozei (care este stabilită la 100).În momentul consumării unui carbohidrat sistemul circulator absoarbe o cantitate de glucoză (numita si energie sau cantitate de zaharuri). În momentul digestiei, organismul transformă carbohidrații ingerați în glucoză făcând astfel posibilă creșterea nivelului zaharurilor din sânge. Acest nivel este foarte important în pierderea sau creșterea în greutate. Odată digerată mâncarea, în organism se produce insulina în anumite cantități ce depind de nivelul glucozei din sânge. Insulina este cel mai important hormon în metabolismul glucidelor care contribuie în primul rând la micșorarea concentrației glucozei în sânge, și în funcție de cantitățile de insulină produse, acesta poate influenta sau nu creșterea în greutate. Cu cât secreția acestui hormon este mai mică, cu atât impactul asupra greutății noastre și in special a modificării acesteia, este mai mic. LG măsoară cantitatea și calitatea carbohidraților dintr-un anumit aliment. Cercetătorii au căutat legături între carbohidrații ingerați și rata cancerigenă, actualizată în funcție de alți factori de risc cancerigen. Rezultatele au dezvăluit legături strânse între consumul de carbohidrați procesați excesiv și cancerul de prostată. Consumul regulat de alimente cu un LG mare corespunde cu o rată de risc a cancerului prostată de 88%. Consumul de alimente cu IG mic a fost asociat cu o rată de risc a cancerului de sân la femei de 67%. Alimentele cu IG mic sunt leguminoase, legume non-amidonoase, majoritatea fructelor si cereal integrale. Carbohidrații buni oferă o protecție împotriva cancerului. Cercetătorii au sugerat că este foarte important tipul de carbohidrați ingerați si nu atât de mult cantitatea lor. Legume ca mazărea, lintea și fasolea au fost asociate cu un risc de producere al cancerului de sân, de prostată și colorectal de 32 % . Toate acestea sunt mai susceptibile la persoanele supraponderale sau obeze. Cele mai expuse sunt persoanele care consumă regulat mâncare procesată excesiv cum ar fi: pizza, burgher, sau bauturi dulci, inclusiv sucuri de fructe îndulcite care au o compoziție mare de zaharuri adăugate . Autorii indică faptul că rezultatele nu oferă nici o legătură de cauzalitate, numai dovezi ale asociațiilor. Cu toate acestea, ele par să sprijine rezultatele anterioare care sugerează că celulele canceroase maligne se hrănesc cu zahăr.

Leave a reply